Természetes bőrápolás

Isten hozta a friss natúrkozmetikumok világában! Ezen a honlapon minden fontos tudnivalót megtalál arról, hogyan állíthat elő otthon egészséges natúrkozmetikumokat.

Bőrszépítő termékek otthoni elkészítésének leírása s recepjei.


Mire lesz szükség?


A következő lista azokat az eszközöket és anyagokat tartalmazza, melyekre a kozmetikumok elkészítéséhez már a kezdetekben szükség van.



Eszközök:


  • Hőálló üvegedény, mely kezdetben lehet kisméretű befőttes üveg is, később azonban nagyon hasznosak a főzőpoharak, mert könnyebb kinyerni belőlük az elkészült krémet. Kis csőrrel vannak ellátva, aminek segítségével szűkebb flakonnyíláson is beönthetjük a krémeket.
  • Precíziós mérleg. Az egy grammos beosztású konyhai mérlegnek csak akkor vehetjük hasznát, ha nagyobb mennyiséget készítünk el egyszerre. Szerencsére ma már viszonylag elérhető áruk van a precíziós zsebmérlegeknek, melyek két tizedesjegy pontossággal mérnek.
  • Egy konyhai kézi robotgép, mixer, melynek a tésztadagasztó karját használjuk. Nagy mennyiségű testápoló keveréséhez jobban használható a botmixer.
  • Konyhai papírtörlő, kanalak, kések.
  • Üres flakonok, tégelyek, pumpás adagolók
  • És persze egy tűzhely, vagy rezsó.



A krémkeverés menete



Egy klasszikus, emulgátoros krém a zsírfázis és a vízfázis felmelegítés utáni vegyítésével jön létre. Ehhez kimérjük a zsírfázis melegíthető (nem hőérzékeny) alapanyagait az egyik edénybe, a vízfázis melegíthető alapanyagait a másik edénybe, mindkettőt vízfürdőbe állítjuk és az emulgátor és a konzisztencianövelők teljes olvadásáig melegítjük őket.

Vannak azonban olyan alapanyagok, melyek fokozottan érzékenyek a hőre, ezért ezeket a krémkeverés későbbi fázisaiban adjuk a többi anyaghoz.

  1. Ilyenek pl. a növényi zsírok, melyeket csak akkor adunk a zsírfázishoz, mikor azt már lehúztuk a tűzről. A felmelegedett olajok és emulgátorok adnak annyi hőt, hogy ezek a zsírok elolvadhassanak. Ha nem így teszünk, akkor előfordulhat, hogy a növényi zsírunk kikristályosodik, mikor a zsírfázissal együtt túlmelegszik. Ez esztétikai problémát fog okozni a későbbi krémünkben, mert a kikristályosodott zsír kis golyócskákat alkot, nem lesz homogén a krémünk.
  2. Vannak olyan olajak is, melyek értékes hatóanyagaikat veszíthetik el hő hatására, mint pl. a vadrózsaolaj, ezért ezeket a - kis mennyiségben előforduló, hatóanyagként funkcionáló - olajakat a zsírok felolvadása után tesszük a zsírfázishoz.
  3. A vitaminokat, a tartósítószert, tejsavat, illóolajokat, alkoholos kivonatokat, alkoholt csak akkor adjuk a krémbe, amikor az már hozzávetőlegesen kézmelegre (40 Celsius fokra) lehűlt .

Ha felmelegedett a két fázisunk és hozzáadtuk a zsírfázishoz a hőérzékeny olajakat, zsírokat is, akkor következik a két fázis emulgeálása. Ez úgy történik, hogy a vízfázist beleöntjük a zsírfázisba és kézi mixerrel addig keverjük a legmagasabb fordulatszámon, míg az emulzió ki nem alakul. Ez körülbelül négy percet vesz igénybe. Ha már homogén az emulziónk és hozzávetőlegesen kézmeleg, akkor adhatjuk hozzá a hőérzékeny anyagokat, melyekkel továbbkeverjük a krémet.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 5
Tegnapi: 3
Heti: 5
Havi: 25
Össz.: 3 359

Látogatottság növelés
Oldal: Csináld magad
Természetes bőrápolás - © 2008 - 2024 - termeszetesborapolas.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »