Bőrszépítő termékek otthoni elkészítésének leírása s recepjei.
Mire lesz szükség?
A következő lista azokat az eszközöket és anyagokat tartalmazza, melyekre a kozmetikumok elkészítéséhez már a kezdetekben szükség van.
Eszközök:
- Hőálló üvegedény, mely kezdetben lehet kisméretű befőttes üveg is, később azonban nagyon hasznosak a főzőpoharak, mert könnyebb kinyerni belőlük az elkészült krémet. Kis csőrrel vannak ellátva, aminek segítségével szűkebb flakonnyíláson is beönthetjük a krémeket.
- Precíziós mérleg. Az egy grammos beosztású konyhai mérlegnek csak akkor vehetjük hasznát, ha nagyobb mennyiséget készítünk el egyszerre. Szerencsére ma már viszonylag elérhető áruk van a precíziós zsebmérlegeknek, melyek két tizedesjegy pontossággal mérnek.
- Egy konyhai kézi robotgép, mixer, melynek a tésztadagasztó karját használjuk. Nagy mennyiségű testápoló keveréséhez jobban használható a botmixer.
- Konyhai papírtörlő, kanalak, kések.
- Üres flakonok, tégelyek, pumpás adagolók
- És persze egy tűzhely, vagy rezsó.
A krémkeverés menete
Egy klasszikus, emulgátoros krém a zsírfázis és a vízfázis felmelegítés utáni vegyítésével jön létre. Ehhez kimérjük a zsírfázis melegíthető (nem hőérzékeny) alapanyagait az egyik edénybe, a vízfázis melegíthető alapanyagait a másik edénybe, mindkettőt vízfürdőbe állítjuk és az emulgátor és a konzisztencianövelők teljes olvadásáig melegítjük őket.
Vannak azonban olyan alapanyagok, melyek fokozottan érzékenyek a hőre, ezért ezeket a krémkeverés későbbi fázisaiban adjuk a többi anyaghoz.
- Ilyenek pl. a növényi zsírok, melyeket csak akkor adunk a zsírfázishoz, mikor azt már lehúztuk a tűzről. A felmelegedett olajok és emulgátorok adnak annyi hőt, hogy ezek a zsírok elolvadhassanak. Ha nem így teszünk, akkor előfordulhat, hogy a növényi zsírunk kikristályosodik, mikor a zsírfázissal együtt túlmelegszik. Ez esztétikai problémát fog okozni a későbbi krémünkben, mert a kikristályosodott zsír kis golyócskákat alkot, nem lesz homogén a krémünk.
- Vannak olyan olajak is, melyek értékes hatóanyagaikat veszíthetik el hő hatására, mint pl. a vadrózsaolaj, ezért ezeket a - kis mennyiségben előforduló, hatóanyagként funkcionáló - olajakat a zsírok felolvadása után tesszük a zsírfázishoz.
- A vitaminokat, a tartósítószert, tejsavat, illóolajokat, alkoholos kivonatokat, alkoholt csak akkor adjuk a krémbe, amikor az már hozzávetőlegesen kézmelegre (40 Celsius fokra) lehűlt .
Ha felmelegedett a két fázisunk és hozzáadtuk a zsírfázishoz a hőérzékeny olajakat, zsírokat is, akkor következik a két fázis emulgeálása. Ez úgy történik, hogy a vízfázist beleöntjük a zsírfázisba és kézi mixerrel addig keverjük a legmagasabb fordulatszámon, míg az emulzió ki nem alakul. Ez körülbelül négy percet vesz igénybe. Ha már homogén az emulziónk és hozzávetőlegesen kézmeleg, akkor adhatjuk hozzá a hőérzékeny anyagokat, melyekkel továbbkeverjük a krémet.